informatie

Informatie

FAQ

Simpel: er zijn Rotterdammers die het moeilijk hebben en jij wil graag iets doen. We hebben niet allemaal een vitaal beroep en zijn dus niet inzetbaar, daar waar de nood hoog is, tijdens deze pandemie. Er vallen harde klappen, vooral in gezinnen waar banen en school wegvallen. Er zitten Rotterdammers in zwaar weer en extra geld is nodig. Wij geloven graag in wat Lee zo vaak nog zingt: in Rotterdam loop je nooit alleen.

Kun je wel wat missen? Of deel je graag een stukje vakantiegeld? Te gek. Doe dan een donatie. Voor een Rotterdammer, door een Rotterdammer. Klein of groot, alle beetjes helpen. Betaal iemands boodschappen of tik samen met je vrienden iemands energierekening af. Zo helpen we elkaar.

Donaties worden direct gestort op de rekening van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam.

Uitzoeken waar je geld goed terecht komt? Dat hebben wij al voor je gedaan.

Alle donaties worden direct gestort op de rekening van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. FBNR helpt Rotterdamse huishoudens in urgente financiële noodsituaties. Acute problemen vragen om een snelle aanpak. Fonds Bijzondere Noden Rotterdam handelt snel bij financiële noodsituaties, waar mogelijk binnen 24 uur. FBNR heeft een ANBI-status: dankzij de ANBI-status is een gift fiscaal aftrekbaar.

Aanvragen voor noodhulp lopen altijd via een hulpverlener. Een gift van het FBNR wordt overgemaakt aan de organisatie die de aanvraag heeft gedaan. De hulpverlener zorgt ervoor dat het geld wordt uitgegeven aan het beoogde doel.

Het volledige bedrag, min de transactiekosten die zijn verbonden aan de betaling (Mollie – €0,35 of €0,29 per transactie) wordt rechtstreeks op de rekening van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam gestort. FBNR gebruikt de donaties om bijvoorbeeld iemands huur of energierekening te betalen. Bij een donatie van €100 gaat er dus €0,35 naar Mollie (voor het faciliteren van de betaling) en €99,65 naar Fonds Bijzondere Noden Rotterdam.

We doneren geld. Met een goede reden. Voedselpakketten en humane zorg wordt door goede andere partijen georganiseerd. Mensen in acute geldnood zijn door reserves heen. De wachttijd voor een bijstandsuitkering is bijvoorbeeld twee maanden. Door de corona-crisis is voor sommige gezinnen het inkomen direct weggevallen. Deze mensen hebben acuut hulp nodig met hun financiële verplichtingen, ook om ergere problemen in de toekomst te voorkomen.

Onderzoek laat zien dat geld geven aan arme gezinnen zeer effectief is, omdat mensen zelf het beste kunnen bepalen waar ze behoefte aan hebben.

We kunnen alle hulp gebruiken om Stadsdelen onder de aandacht te brengen. Download de perskit en deel Stadsdelen via Instagram, Linkedin en Whatsapp. De perskit bevat afbeeldingen voor Instagram Stories, Social Media posts of posters die je zelf kunt printen. Dank voor je hulp!

Over Stadsdelen

We zien de financiële problemen om ons heen. Hoe kunnen wij snel iemand in nood helpen? En hoe bereiken we deze mensen? Voor een gezin met inkomensverlies en onvoldoende spaargeld is onmiddellijke hulp in contanten het meest nodig. Samen bedachten we Stadsdelen. Een project dat geld ophaalt om mede-Rotterdammers in acute financiële nood te helpen. Het wiel opnieuw uitvinden leek ons onnodig. Dus zijn we op zoek gegaan naar een goed en reeds bewezen Rotterdams initiatief dat werkt, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Het vrijwilligersteam bestaat uit initiatiefnemer Joris Beek, Matilde Laan, Thomas van der Wel en Marijn Hermans.

Ze worden vergezeld door collega’s en kennissen uit hun privé- en professionele netwerken. Speciale dank gaat uit naar Nita Wissink (Directrice Fonds Bijzondere Noden Rotterdam), Huib Lloyd (Directeur Stichting Jarige Job), Tessa Eekman-Ben Chamach en Mare Kutanovska (Open Boek). 

Nee. We zijn individuele vrijwilligers die een project hebben opgezet, geen organisatie. Donaties worden rechtstreeks gestort op de rekening van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam wordt sinds 1 januari 2008 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI: 8177.61.615). Hierdoor is de stichting vrijgesteld van successie- en schenkingsrecht over te ontvangen en te betalen bijdragen. Dankzij de ANBI-status is een gift fiscaal aftrekbaar.

Voor hulpverleners

Nee. Alle aanvragen lopen via Fonds Bijzondere Noden Rotterdam.

Ben jij een hulpverlener en wil je graag een aanvraag doen? Ga dan naar de website van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Acute hulp kan zelfs binnen 24 uur geboden worden. 

Voor bedrijven

Ben jij een Rotterdams bedrijf? Klaar met lullen en zin om met opgestroopte mouwen nou eens te poetsen? Wij zijn je man. Hoe meer Rotterdammers we samen kunnen helpen, hoe beter.

Extra leuk: FBNR heeft een ANBI status. Een gift via Stadsdelen aan FBNR kun je zakelijk opvoeren in je boekhouding. 

Wil jij als bedrijf de pot spekken? Voor ondernemers hebben we de 010% actie in het leven geroepen.

Doneer een percentage van je verkopen (010%, jeweettoch) of vraag jouw bezoeker over het stadshart te strijken en een extra bijdrage van 010% op de aankoop te doneren voor een mede-Rotterdammer. Zo wordt één local supporten, minstens twee locals supporten.

Neem contact met ons op over de mogelijkheden via hallo@stadsdelen.nl

Jazeker! Ons doel is de hele stad te bereiken, om zo de meeste mensen te kunnen helpen. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken.

Een zaak die nog open is of een zichtlocatie voor een poster, een enorm (online) bereik of een Whatsapp groep? Delen die hap! Download hier je zelf-te-printen-poster of Instagram Stories materiaal.

Voor niet-Rotterdammers

Ja. Tenminste, nog wel. Zelf Rotterdammers, hebben we gekozen om dit initiatief lokaal te houden. Wij roepen Rotterdammers op een andere Rotterdammer te steunen.

Ben jij een niet-Rotterdammer, maar wil je wel doneren aan een Rotterdammer? Dat is helemaal te gek!

Ben je enthousiast, kom je niet uit Rotterdam en wil je Stadsdelen ook voor jouw stad? Dat kan.

Neem contact met ons op zodat we onze plannen en vergaarde kennis kunnen delen. 

Support een Rotterd@mm€r