Verhalen

Een maand eten

FBNR zorgde met een acute gift dat een door corona getroffen gezin de komende maand boodschappen kan blijven doen in afwachting van hun bijstandsregeling. Dit jonge stel met kind studeert beide nog en om dit te bekostigen werken ze met een oproepcontract in dezelfde horecazaak. Door het sluiten van het restaurant valt direct hun inkomen weg en wordt hun contract beëindigd, onzeker is of ze een beroep kunnen doen op de regeling van de overheid. Ze hebben nog spaargeld om de eerste maand hun vaste lasten te betalen, geld voor boodschappen zit daar niet bij.

Met de acute gift van FBNR kunnen ze de maand doorkomen in afwachting van het besluit over hun financiële regeling.

€250

Laptop voor therapie

Een alleenstaande moeder met ernstige psychische problematiek zou gaan starten met een GGZ-traject. Door de Corona maatregelen kan dit enkel digitaal. De moeder leeft al rond het sociale minimum en beschikt niet over een computer die voldoet aan de eisen voor deelname aan het persoonsgerichte GGZ-traject. In het belang van moeder én kind is direct starten een must, zeker gezien de bijkomende effecten van de quarantaine maatregelen op de bestaande klachten van moeder. Op aanvraag van haar zorgprofessional helpt het FBNR met een gift voor een laptop zodat het traject gestart kan worden.

Een extra meevaller is dat de dochter de laptop kan gebruiken voor haar schoolwerk. Dubbele winst met deze acute hulp van het FBNR.

€350

Nood huur

Een 34-jarige Rotterdammer werkt als oproepkracht bij de brandwacht met een nul-urencontract. Normaliter levert dit voldoende werk op en leeft hij met een min-of-meer vast inkomen. In coronatijd is er geen plek meer voor hem door het wegvallen van behoefte aan brandwachten. Het aanvragen van een uitkering duurt minimaal een maand, waardoor er geld nodig is voor deze overbruggingsperiode. Het FBNR schenkt een maand huur, om die zorg weg te nemen in deze hectische tijd.

€540

Huur eigen woning

Stel je voor, staat je al een tijd op de wachtlijst voor een sociale huurwoning samen met je dochter van 10 jaar en tijdens het wachten woon je in bij het gezin van je zus. Eindelijk word je ingeloot voor een woning, maar door coronamaatregelen vallen op dat moment je inkomsten weg. Hierdoor durf je het niet aan de financiële lasten van een huis te aanvaarden. Het FBNR helpt hier met een gift om het intrekken in de woning mogelijk te maken. Vader heeft inmiddels weer werk als plukker in de kassen en kan zelf de woonlasten betalen. Zonder de gift was zij een wachtende gebleven, nu hebben zij en haar dochter toekomst met nieuw werk én een eigen onderkomen.

€583

Laptop vs. leerachterstand

Voor thuisonderwijs stelt school laptops beschikbaar maar door de gestegen vraag is de laptop pas in juni leverbaar. Deze middelbare scholier heeft echter direct een laptop nodig om een leerachterstand te voorkomen.

Met de gift van het FBNR kan er snel een laptop aangeschaft worden, om zo een leerachterstand te voorkomen.

€269

Kostenpost vs. kostwinner

De vader van een gezin met vijf kinderen gaat op familiebezoek in Ethiopië. Overdonderd door de coronamaatregelen is zijn terugkeer niet mogelijk. In de afwezigheid van de kostwinner lopen thuis de problemen op met als gevolg dat de vaste lasten blijven liggen. Het FBNR zorgt dat de huur in ieder geval wordt doorbetaald om ergere en opstapelende problemen te voorkomen en daarmee het gezin de ruimte te geven orde op zaken te stellen.

€720

Vaste lasten

Een 57-jarige moeder woont samen met haar volwassen dochter. De dochter is kostwinner en geeft danslessen, maar door de coronamaatregelen kan zij haar beroep niet meer uitoefenen. Met het wegvallen van haar inkomen is er onvoldoende geld om de vaste lasten te betalen. Het FBNR helpt door twee maanden aan vaste lasten te betalen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de moeder en dochter om een (structurele) oplossing te zoeken voor hun financiële tekort.

€800

Energierekening

FBNR schiet acuut te hulp met een gift om energieschuld, en daarmee oplopende schulden, te voorkomen. De zoon van een alleenwonende vader wordt ernstig ziek opgenomen in het ziekenhuis (niet corona gerelateerd). De vader heeft met geleend geld van familie de moeder en broertje van zijn kind laten overkomen uit Colombia. Direct nadat de zoon het ziekenhuis mag verlaten wordt het gezin verrast door de Corona maatregelen. Vliegen mag niet meer, vader ziet zijn inkomen slinken doordat hij op uitzendbasis werkt en niet meer wordt opgeroepen en moeder heeft in Nederland geen inkomen. Met passen en meten lukt het met minder inkomen meer mensen onderhouden. De jaarafrekening van het energiebedrijf is echter een acuut probleem en zou het gezin in een schuldentraject kunnen brengen. Met de acute gift van het FBNR wordt dit voorkomen en kan het gezin zich focussen op rondkomen in quarantainetijd.

€365

Help jij een Rotterdammer?🤘🏼​